Aluselisus
Aluselisus näitab vee võimet pH-d stabiliseerida.
-
Madal aluselisus muudab vee pH kõikumistele tundlikuks – pH võib kiiresti tõusta või langeda.
-
Kõrge aluselisus stabiliseerib pH taset ja vähendab kõikumisi.
Vesinikkarbonaadid
Vesinikkarbonaatide sisaldus on vees peamine leeliselisuse allikas.
Need mõjutavad vee elektrijuhtivust ja võivad kiirendada metalltorustike korrosiooni.
Kõrgel temperatuuril põhjustavad kaltsiumi- ja magneesiumvesinikkarbonaadid katlakivi teket torustikes ja küttekehades.
Naatriumioonid (<200 mg/l)
Suurenenud naatriumisisaldus tõstab vee mineralisatsiooni ja võib muuta vee soolaseks.
Liigne naatrium aitab kaasa torustike korrosioonile ning mõjutab vee maitset.
Kloriidioonid (<250 mg/l)
Kloriidid suurendavad vee soolsust ja elektrijuhtivust ning tugevdavad vee söövitavat toimet.
Kõrge kloriidisisaldus võib olla seotud merevee sissetungiga, eriti rannikualadel.
Sulfaadid (<250 mg/l)
Suur sulfaadisisaldus halvendab vee maitset, tõstab elektrijuhtivust ja mineraliseerumist.
Sulfaadid soodustavad torustike korrosiooni ning võivad põhjustada setteid torude sisepindadel.
Lahendus
kõrget mineralisatsiooni vähendatakse kõige tõhusamalt pöördosmoosisüsteemiga, mis eemaldab veest liigsed soolad ja mineraalid.