Kõrge oksüdeeritavus (< 5 mg O₂/l) mõjutab vee värvust ja lõhna, muutes vee kollakaks või pruunikaks. See võib olla märk orgaanilisest reostusest, raua- või mangaanisisalduse tõusust ning mikrobioloogilisest ebastabiilsusest. Liigne orgaaniline aine võib vähendada vee ohutust ning halvendada vee desinfitseerimise efektiivsust. Kõrge väärtus võib esineda eriti põhjavees, kus vee kvaliteeti mõjutavad looduslikud ja tehislikud saasteained.
Lahendus
Oksüdeeritavuse vähendamiseks kasutatakse:
- Aktiivsöefiltreid – eemaldavad orgaanilisi aineid, värvust ja lõhna.
- Oksüdatsiooniprotsesse (õhustus, kloor, KMnO₄) – muudavad orgaanilised ained eemaldatavaks.
- Pöördosmoosi (RO) – sobib kõrge oksüdeeritavuse või reostunud veeallika korral.
- Mehaanilisi ja eel filtreid – eemaldavad setted ja vähendavad koormust järgmistele filtritele.
Õige lahendus sõltub veeanalüüsi tulemustest ja vee kasutusotstarbest.